Ahad, 24 Jun 2012

Era Nabi Ibrahim A.S. (Bangsa Mim 6)


Nabi ibrahim as adalah anak kepada seorang pengukir berhala yang terkenal Uzair. Nabi Ibrahim as datang dari tanah Kanaan dan mendapat hidayah apabila dia mencari-cari siapakah yang membina langit dan bumi ini. Akhirnya dia mendapat tahu dan dengan hati yang nekad, dia menentang ayahnya dan kerajaannya. Tapi, bukan itu yang saya mahu ceritakan.

Pada zaman ini, ada suatu golongan di gelar “patriarchs” atau pun golongan “bangsawan’ yang membina keluarga dan mempunyai negara kota sendiri.Nabi Ibrahim as adalah salah seorang daripada golongan itu. Di pendekkan cerita, Nabi Ibrahim as memasuki ketamadunan awal mesir dan di tahan oleh Firaun. Firaun cuba mengoda isteri baginda, Sarah akan tetapi dengan kebijaksanaan SARAH, Firaun melepaskan Sarah dan menghadiahkan ‘puterinya’ sendiri untuk di nikahi. Wanita itu adalah HAJAR.Ada pendapat juga mengatakan, baginda mempunyai seorang lagi isteri yang bernama QETURAH. Bagaimana pun, ada yang mempertikaikan kewujudan QETURAH ini. Ada juga yang mengatakan HAJAR dan QETURAH adalah orang yang sama.

Sebagaimana kita ketahui, SARAH melahirkan ISHAQ. Daripada ISHAQ, lahirnya YAAKUB yang mempunyai 11 orang anak termasuklah Nabi YUSUF a.s. Nabi Yaakub inilah di gelar sebagai ISREAL. Bani israel bermaksud anak-anak yaakub kerana dari yaakub inilah lahirnya ramai lagi nabi-nabi lain. Antara anak-anak Yaakub adalah Reuben/Rehaven, Simeon/Shiman, judah/Yahudah, Issachar/yissachar, Zebulun, Dan, naphtahi, Gad, asher, Levi, Bunyamin dan Joseph/Yusuf.Daripada mereka-mereka inilah lahirnya sukuan dalam Bani israel. Bunyamin dan Yusuf adalah bersaudara di bawah satu ibu. Manakala lainnya dari ibu yang lain dan cukup dengki pada Yusuf. Akibat dari itu, yusuf di bawa ke mesir dan pelbagai ujian di temphinya termasuklah di penjara. Akhirnya, dia di lepaskan dan menjadi gabenor di ketamadunan mesir ketika itu. Saudara-saudaranya meminta ampun dan mereka semua hidup bahagia. Tapi, ada satu ayat yang cukup menarik untuk di kaji. Bunyamin dan Yusuf ini mempunyai sesuatu tanda di badan mereka atau genetik yang membawa kepada generasi selepas mereka. Cuba perhatikan ayat 12 surah Yusuf. Yahudi yang ada sekarang adalah hasil asimilasi daripada bani Judah dan Benjamin. Nabi Musa yang membawa dan menyelamatkan bani Israel dari penghambaan itu adalah dari sukuan LEVI. Kita telah ketahui bahawa Nabi Musa membawa 70 pengikutnya yang beriman menuju sesuatu tempat. Di katakan, 70 orang inilah di kenali sebagai ‘the lost tribe’ oleh para yahudi. ‘The lost tribe’ ini di katakan dari bani Manaseh dan Ephrahim, dari darah keturunan Nabi Yusuf a.s.

Isteri kedua Nabi Ibrahim, Hajar pula melahirkan bangsa arab yang kita ketahui kini. Akan tetapi, arab terdapat pelbagai suku kaum juga. Apa yang pasti Nabi Muhammad s.a.w adalah dari bani Quraisy. Ada yang menceritakan pada saya tentang terdapat bani Quraisy kuno sebelum bercampur dengan waris HAJAR yang melahirkan QURAISY BARU. Hal ini saya tidak dapat pastikan lagi dan kepada sesiapa yang mempunyai maklumat, silalah berkongsi. Daripada Nabi Muhammad, lahirlah Fatimah dan berkahwin dengan ALI r.a, kemudiannya melahirkan HASSAN dan HUSSIN. Daripada mereka inilah ‘ahli rumah’ mula kedengaran semula. Ternyata, ahlul bait ini berpunca dari waris QURAISY KUNO yang mungkin dari kalangan BAHTERA NUH itu. Ahlul bait kemudiannya di buru oleh para pembenci dan lari ke nusantara. Kita harus tahu bahawa arab mempunyai banyak kaum dan keturunan dan mereka tidak bersatu padu. Lihatlah timur tengah sekarang, meskipun negara arab lain sedang berperang, orang arab lainnya tidak mahu membantu saudara mereka di atas nama ‘ARAB’, bahkan membenarkan musuh melalui ruang udara lagi. Jadi, status ahlul bait ini tidak di gemari oleh orang arab tambahan lagi ianya dari keturunan QURAISY yang terang lagi nyata turun dari kalangan ‘ahli rumah’ Bahtera Nuh.

Isteri ketiga Nabi Ibrahim, Qeturah pula melahirkan ramai anak. Ada yang kata lima dan ada yang kata enam. Bagaimanapun, anak-anak QETURAH ini melahirkan generasi yang hebat dan kuat. Antara nama-nama mereka ialah; Medan, Zimran, Shuah, Yokshan dan Madyan. Peristiwa kaum Madyan dan nabi Syuib itulah yang berasal dari QETURAH ini. Nabi Syuib adalah golongan bangsawan yang berasal dari darah keturunan MADYAN dari QETURAN + IBRAHIM. Dek kerana itulah keluarga Nabi syuib di sanjung tinggi akan tetapi Nabi syuib di benci kerana menghalang para jutawan dan hartawan daripada menipu dalam perniagaan. Ternyata Kaum Madyan adalah kaum yang suka berniaga. Selain dari itu, bangsa seperti AKKADIAN, BABYLON dan CHELDEA adalah antara dari susur galur QETURAH ini.

Daripada MADYAN ini juga, lahirlah suatu bangsa baru yang di namai ARYAN. Lahirnya ARYAN ini adalah apabila CYRUS THE GREAT menakluki MADYAN dan mengabungkannya dengan bangsa PARSI. Proses asimilasi ini berjaya dan ARYAN di katakan bangsa yang kuat peribadinya. CYRUS THE GREAT ini pula di katakan sebagai ISKANDAR ZULKARNAIN. DI dalam HIKAYAT SEJARAH MELAYU, para raja-raja melayu berketurunan Iskandar zulkarnain. Makanya, raja melayu dari keturunan cyrus the great dan ARYAN. Bagaimana ini boleh terjadi?

ARYAN kemudiannya terpecah kepada dua yakni golongan ARYAN TIBETAN dan golongan ARYAN INDIA KUNO. Golongan ARYAN INDIA KUNO inilah yang melahirkan bangsa KEMBOJA ASLI yang mana mendapat penentangan dan melarikan diri lalu menduduki INDO-CHINA. Golongan ARYAN TIBETAN pula melalui tibet dan menetap di sana lalu menjadi ketua agama Hanif pada ketika itu. Seterusnya mereka meneruskan perjalanan menuju YUNNAN dan menuju ke Indo-China juga. Maka, dua golongan ini bertemu di satu tempat yakni di NUSANTARA.

INFO – PENDEKAR SUFI

8 ulasan:

 1. "CYRUS THE GREAT ini pula di katakan sebagai ISKANDAR ZULKARNAIN". Adakah anda pasti? sbb mengikut sejarah, Cyrus the Great x melalui jln2 zulkarnain dlm al-quran iaitu ke timur & barat.

  BalasPadam
 2. Ya, Cyrus the great = Iskandar zulkarnain. Alexendar the great yang tidak melalui jalan2 Iskandar Zulkarnain.

  BalasPadam
 3. Iskandar itu adalah nama sebutan bagi tuan badannya,
  Zulqarnaen itu pula adalah nama kekuatan bagi tuannya.
  Kapan digabong 2 nama bergelar dia Iskandar Zulqarnaen..
  Dlm Surah Kahfi 110 Ayat yg ada hanya nama Zulqarnaen.
  Siapa sebener Zulqarnaen ngak bisa ketahui maseh misteri.
  Utk mudah diingati panggilkan saja dia Tok Zulqarnaen.

  BalasPadam
 4. ERA NABI IBRAHIM AS - tiba pula giliran sebagei BAPAK MANUSIA...
  Pergerakannya berkisar Palestina Mesir Mekah dll Nasab baru bermula.
  Dari Ibrahim AS terbit Saka-Baka Bani MIM paling utama dunia dikuasai.
  Dgn 3 isterinya terbit 3 Bani utama 3 Nabi utama bawa 3 Agama Samawi.
  Dgn isteri pertama ke2 ngak perlu cerita siapa mereka sudah ramei tahu.
  Cuma perlu tahu Isteri Ke2 Hajar Puteri Raja bukan hamba Barat penipu.
  Dolat Hajar lahir dulu Ismael kemudian Sarah lahirkan Ishak mahu ditahu.
  Bermakna Putra Pertama Ibrahim ialah Ismael Abang Tua mahu dihurmati.
  Namun Bani Israel Nasara pada Ismael zahirkan Bani Arabi sangat benci..

  Timbul persoalan benerkah isteri Ke3 Nabi Ibrahim AS namanya Qaturah?
  Masing2 dgn jawaban dalil bukti kukoh ikut keyakinan ngak perlu susah2.
  Tok Habib cuma bilang dari Isteri Ke3 ngak pernah sebut nama Qaturah.
  Dari Isteri Ke3 dgn Nabi Ibrahim AS telah lahir orang terkaya Kota Mekah.
  Dialah pewaris sah pemilik sah pusaka harta Nabi Ibrahim AS tanah Mekah.
  Dialah Nasab Ibrahim AS Ke55 telah dilupai dipadam dari catatan sejarah.
  Campuran Saka-Baka Isteri Ke2 dgn Ke3 lahir Bani MIM Sejati diMekah.
  Pemilik Mekah sering tukar tangan kini Bani MIM Sejati mengorak langkah.
  Ajaran Tok Habib Hussein Lampoyang dari Tok Zulqarnaen - jangan marah..

  BalasPadam
 5. ERA NABI MUHAMMAD SAW... Kesah riwayat sejarah dan Islam bawaan Nabi Muhammad SAW dari Bani Hasyim telah banyak diselewengkan dipalsukan. Dari Nabi Muhammad SAW dari Abdullah bin Abdul Mutalib..., titian Nasabnya bertali arus hingga kepada Nabi Ismail AS bin Nabi Ibrahim AS. Dari Saka-Baka Nabi Ibrahim AS dgn Siti Hajar lahir Nabi Ismail AS sebagai Bapak Manusia penzahir Bangsa Arab. Abdul Mutalib dianggap dari bangsawan paling berpengaruh disegani diMekah dizamannya. Dikhabarkan Bani Hasyim menganuti Syariat Ibrahim AS. Maka bumi Kota Mekah dizaman Rasulullah SAW telah berhimpun Bangsa2 Arab dari kalangan Bani Hasyim, Bani Qurisy, serta sedikit kelompok Bani Israel...

  Tanah terbesar Mekah dalamnya terdiri tapak Kaabah, menjadi hak milik Nasab Ibrahim AS yg Ke 55, orang terkaya diKota Mekah. Maka ada kalangan "28 Kapir Qurisy" berebut2 mahu menawan beliau serta membolot hartanya. Maka tanah hak milik serta Kaabah dlmnya, berkapit dgn tanah2 hak milik Abdul Mutalib dan keluarga2 Bani Hasyim, tanah hak milik Bani Israel, serta dihimpit dikepong dikelilingi dgn tanah2 hak milik puak "28 Kapir Qurisy". Puak Kapir Qurisy didominasi oleh Ketua2 Bani Qurisy yg kaya raya, miliki kekuatan serta pengikut2 yg ramai. Didahului oleh Abu Bakar, Omar, Osman, keluarga2 Muawiyyah, Yazid, Abu Sufian dsbnya lagi, yg mengamalkan agama kufur dan budaya hidup Arab Jahiliah...

  Diusia bayi dan kanak2 Nabi SAW telah alami kehidupan anak yatim piatu, hingga dialam remaja dewasanya kehilangan tempat pergantungan. Hanya Tok Imam Ali jua yg setia menemani. Mampukah Nabi Muhammad SAW yg sebatang karah hidup ditengah2 Arab Jahiliah "28 Kapir Qurisy" dibumi Mekah, membawa agama baru AlIslam? Akhirnya kehadiran sesaorang dlm hidup Baginda Nabi SAW telah mengubah segala2nya. Dari mereka telah zahir Saka-Baka Nasab Ahlulbait Nabi SAW. Dari mereka telah bangkit Agama AlIslam yg telah menggoncang dunia. Jangan dilupa kapan "GAME OF THRONES" perebutan tahta telah bermula, Islam Tulen ajaran Rasulullah SAW dan segala2nya telah musnah punah ranah ditelan Fitnah Dajjal diAwal Zaman. Hingga Kesatuan Islam telah terpecah belah 2 kepada SYIAH dgn SUNNI (ASWJ)..

  "Tok Habib Hussein Lampoyang memerhati - Tok Zulqarnaen mengkhabari.."

  BalasPadam
 6. ERA NABI MUHAMMAD SAW ( I ) .... Ajaran Tok Habib dari Tok Zulqarnaen tidak pernah sebut nama Qaturah. Cuma dikhabarkan hanya dari "Isteri Ketiga" saja. Maka Saka-Baka dari Nabi Ibrahim AS dgn Isteri Ke3 nya itu, maka lahirlah pewaris Nabi Ibrahim AS yg Ke 55. Dia dibilangkan termasuk dlm Nasab Bani Israel. Maka tanah terbesar diMekah termasuk tapak Kaabah didalamnya, asal usaha milik Nabi Ibrahim AS. Sepeninggalan Nabi Ibrahim AS, malangnya tapak Kaabah dibangunkan semula oleh Kapir Qurisy Jahiliah Mekah utk menyemah menyembah berhala2 dan potong2. Akhirnya semua tanah Harta Pusaka tersebut telah jadi hak milik Nasabnya yg Ke55. Maka sebab itu dizaman Nabi SAW, dia disebut2 orang terkaya diMekah. Siapakah sebenarnya dia Nasab Nabi Ibrahim AS yg Ke 55 itu..??

  Maka Nasab Nabi Ibrahim AS yg Ke 55, serta orang terkaya diMekah dizaman Nabi SAW, dialah Opah/Bonda Siti Khodijah bernasab Bani Israel. Kehadiran Opah Siti Khodijah dlm kehidupan Atok Nabi SAW, telah mengubah segala2nya diMekah. Perlu diingat Opah Siti Khodijah bukan saja orang terkaya, malah "Perawan Suci" yg tercantik diMekah. Ada antara Puak "28 Kapir Qurisy" meleleh air lior melepas puteh mata gagal memikatnya, tetap cemburu dengki khianat dendam kesumat dgn Nabi. Puak inilah yg pura2 masuk Islam, menikam Atok Nabi SAW dari belakang. Mengapa disebut Opah Siti Khodijah "Perawan Suci"..?? Kesah Opah Siti Khodijah yg tercatat dlm Sejarah Islam banyak yg temberang. Kalo diceritakan apa yg tersirat, panjang lagi bisa ribotan dilanda tsunami...

  Dari Saka-Baka Nabi Ibrahim AS dgn Isteri Ke2 dan Isteri Ke3, talian titian Nasab mereka telah berputik semula diMekah. Sudah ketentuan Allah Rabbul Izzati, Nabi SAW dgn Siti Khodijah ketemu jodoh. Maka setelah bernikah hiduplah pasangan Suami-Isteri ini dirumah Opah Siti Khodijah, dlm suasana dikelilingi budaya kehidupan Bani Arabi Kapir Qurisy Jahiliah Mekah. Setelah Opah Siti Khodijah mengandungkan Nasab Ahlulbait Nabi yg pertama, dari sini bertitik pengenalan awal kebangkitan agama AlIslam. Didahului dgn Atok Nabi SAW masuk keAlam Pertapaan diGua Hiraq Jabal Nur selama 44 hari. Maka turunlah Wahyu Pertama Surah Al'Alaq - Segumpal Darah.... Apa yg tersurat kesah kejadian AlInsan Bani Adam. Apa yg tersirat kesah AlInsan Bani MIM Asal yg bakal berhijrah belayar berkembang keBumi MIM Ke2... Wallahu'alam & Salam Sayang......

  Tok Habib AlHussein sentiasa perhati - Tok Zulqarnaen pula mengkhabari..

  BalasPadam
 7. ERA NABI MUHAMMAD SAW ( II ).... Maka Nasab Nabi Ibrahim AS yg Ke 55 dari Isteri Ke3, orang terkaya Mekah, dialah SITI KHODIJAH. Mengapa Siti Khodijah disebut "Perawan Suci"..? Antara "28 Kapir Qurisy" yg tahu keperawanan Siti Khodijah serta tergila2kannya, adalah saorang pemabuk tua, tanahnya betul2 bersebelahan tanah Siti Khodijah, didalamnya ada Kaabah. Cita2nya kalo berjaya nikahi boloti hartanya, makanya dialah orang terkaya serta penguasa Kaabah diMekah. Perlu diketahui Bani Hasyim dgn sedikit kelompok Bani Israel diMekah mereka memegang Syariat Nabi Ibrahim AS, antaranya mereka sudah Masuk Jawi. Tapi pemabuk tua serta Kapir Qurish maseh berkulop ngak potong lanco lagi....

  Siapa dia sang pemabuk tua itu? Sudah 2 kali pinangannya ditolak oleh Siti Khodijah, dia telah 2 kali gagal, hatinya sudah 2 kali tonggang langgang terbakar. Sejak Siti Khodijah bernikah dgn Nabi Muhammad SAW, hatinya bertambah2 lagi panas membara, terbakar membakar hangus hingga rentung jadi abu....

  Sehinggalah Siti Khodijah mengandungkan Nasab Ahlubait Nabi SAW yg pertama. Dari Saka-Baka Rasulullah SAW dgn Siti Khodijah lahirlah Putra Pertama, diberinama AlQasem. Dialah Baka Nabi yg bakal menyambung talian titian Nasab Rasulullah SAW hingga berbangkitnya Imam AlMahdi. Perlu diingat tatakala Nabi SAW diAlam Pertapaan selama 44 hari diGua Hiraq Jabal Nur, turun Wahyu Pertama, Surah Al'Alaq - Segumpal Darah. Tatakala itu Bonda Siti Khodijah sedang mengandungkan Segumpal Darah setitik beneh Baka AlQasem... Setelah dilahirkan malangnya AlQasem wafat diusia kanak2. Maka amat berdukacita Nabi SAW karna kehilangan Putra Pertama, lantas orang2 Mekah ada yg memanggil Nabi SAW dgn jolokan Ya Abu Qasem - Wahai Bapak Qasem...

  Disusuli pula dgn kelahiran Putra Ke2 dan Ke3 Ibrahim dan Abdullah, juga telah wafat sewaktu kecil mereka. Hingga diakhiri dgn kelahiran 4 Putri - Zainab, Rogayah, UmiKalthom dan Fatimah AzZaharah. Maka Saka-Baka dari putri Nabi Siti Fatimah AzZaharah dgn Tok Ali, makanya AlHassan dgn AlHussein yg disangka2 sebagei penyambung Nasab Rasulullah SAW. Apakah setelah wafatnya 3 Putra Nabi, bermakna Baka Penyambung Pewaris Lelaki telah terputus..?? Perlu diketahui, sebelum kewafatan Rasulullah SAW telah terjadi satu Mukjizat Terbesar / Super Miracle dlm sejarah Ahlulbait Nabi SAW.... AlaQasem, AlaQasem, AlaQasem... Apakah Mukjizat Paduka Ayahanda-mu itu...???

  "Tok Habib AlHussein dibimbing mengetahui - Tok Zulqarnaen kali ini diam menyepi.."

  BalasPadam